Kako napisati poslovni plan za samozapošljavanje: Tips and Tricks

Želite li biti sam svoj šef i pokrenuti vlastiti posao? Čestitamo na prvom koraku prema tome da postanete poduzetnik! Međutim, prije nego što pokrenete vlastiti posao, prvo morate izraditi solidan poslovni plan. Poslovni plan je mapa koja ocrtava ciljeve, strategije, financijske projekcije i analizu tržišta vaše tvrtke. To je kritičan dokument koji će potencijalni investitori, zajmodavci i partneri koristiti za procjenu vaše poslovne ideje.

Kako napisati poslovni plan za samozapošljavanje koji postiže visoke ocjene?

Ali kako razlikovati svoj poslovni plan od svih drugih koje svi pišu? U ovom postu na blogu proći ćemo kroz inovativne tehnike i detaljne savjete za izradu privlačnog poslovnog plana koji vam može pomoći da osigurate financiranje i uspješno pokrenete svoju tvrtku. Od identificiranja vaše ciljne publike do razvoja marketinškog plana i financijskih projekcija, pokriti ćemo sve što trebate znati da napišete impresivan poslovni plan. Bilo da ste prvi poduzetnik ili iskusni vlasnik tvrtke, ovaj će vam vodič pružiti vrijedne uvide i praktične savjete. Dakle, uzmite šalicu kave, udobno se smjestite i zaronimo u svijet poslovnog planiranja!

Opisni odgovori

Kada pišete odlomke kao odgovore na pitanja u poslovnom planu, postoji nekoliko smjernica za oblikovanje koje možete slijediti kako biste osigurali da vaš dokument izgleda profesionalno i da se lako čita. Evo nekoliko savjeta:

 1. Održavajte formalni ton: Budući da je poslovni plan formalan dokument, ključno je održavati profesionalni ton tijekom cijelog vremena. Kako biste prenijeli svoje ideje, izbjegavajte korištenje slenga ili pretjerano ležernog jezika i umjesto toga koristite sažete i jasne rečenice.
 2. Uvucite prvi redak: uvucite prvi redak svakog odlomka kako bi izgledao uredno i organizirano. To olakšava čitatelju da zna gdje počinje svaki novi odlomak.
 3. Neka odlomci budu kratki: dugi odlomci mogu biti zbunjujući i teški za čitanje, stoga neka vaši odlomci budu kratki. Općenito je pravilo da ne bude više od 5-7 rečenica po odlomku.
 4. Iskoristite podnaslove: ako vaš poslovni plan sadrži nekoliko odjeljaka ili podtema, razmislite o korištenju podnaslova kako biste razbili tekst i olakšali navigaciju. Ovo također može pomoći u privlačenju pozornosti čitatelja na važne točke.
 5. Koristite grafičke oznake ili numerirane popise kako biste informacije učinili čitljivijima i lakšima za praćenje kada predstavljate informacije koje se mogu navesti ili organizirati određenim redoslijedom.
 6. Održavajte dosljedan stil oblikovanja: Koristite dosljedan stil oblikovanja u cijelom dokumentu kako bi izgledao profesionalno i kohezivno. Veličina i vrsta fonta, margine i prored samo su primjeri toga.

Slijedeći ove savjete, možete osigurati da je vaš poslovni plan dobro organiziran, lak za čitanje i predstavlja vaše ideje na profesionalan i uvjerljiv način.

Koliko opširno pisati poslovni plan?

Duljina poslovnog plana može varirati ovisno o prirodi i složenosti posla. Međutim, kao opće pravilo, neka bude kratak i fokusiran na ključne informacije koje zahtijevaju investitori i dionici. Tipičan poslovni plan ima 20-30 stranica, iako neki planovi mogu biti kraći ili duži, ovisno o specifičnim potrebama tvrtke.

Kada je riječ o poslovnim planovima, pripovijedanje može biti moćan način za angažiranje čitatelja i prenošenje vaše vizije i misije na interesantan način. Međutim, ključno je uspostaviti ravnotežu između pripovijedanja i pružanja činjeničnih informacija o tvrtki. Poslovni plan koji je predug i vijugav može izgubiti pažnju čitatelja i odvratiti pažnju od glavnih točaka koje pokušavate prenijeti.

Dobro napisan poslovni plan koji govori uvjerljivu priču, a istovremeno predstavlja ključne činjenice i brojke u sažetom i organiziranom formatu, može biti iznimno učinkovit u dobivanju podrške i interesa potencijalnih investitora. Možete izraditi poslovni plan koji se ističe i pomaže vašem poslovanju da uspije usredotočujući se na najvažnije informacije i prezentirajući ih na privlačan i lako razumljiv način.

Pisanje u množini ili prvome licu

Općenito se preporuča napisati poslovni plan samozapošljavanja u prvom licu jednine. Korištenje “ja” umjesto “mi” ili “nas” primjer je toga. Budući da ste jedini vlasnik i donositelj odluka o poslovanju kao samozaposlena osoba, plan bi trebao odražavati vašu osobnu viziju i ciljeve.

Pisanje u prvom licu jednine omogućuje vam da prenesete svoju strast i entuzijazam za posao, što vam može pomoći da uspostavite osobnu vezu s potencijalnim investitorima. Možete stvoriti uvjerljiv narativ koji nadahnjuje druge da podrže vaš pothvat dijeljenjem vaše osobne priče i vizije poslovanja.

Međutim, ponekad je poželjno pisati u množini, koristeći “mi” ili “nama”. Na primjer, ako namjeravate surađivati ​​s partnerima ili unajmiti zaposlenike u budućnosti, možda bi bilo prikladno koristiti zamjenice u množini kako bi odražavali kolektivne napore tima.

Konačno, izbor zamjenice određen je prirodom posla i tonom koji želite prenijeti u planu. Bilo da pišete u jednini ili množini, ključno je održavati dosljedan ton i stil u cijelom dokumentu kako biste ostavili profesionalan i uglađen dojam.

Konačno, pisanje poslovnog plana za samozapošljavanje u prvom licu jednine može biti učinkovit način da prenesete svoju osobnu viziju i strast prema poslu. Međutim, ponekad je poželjno koristiti zamjenice u množini. Odabirom pravog tona i stila za svoj plan možete izraditi privlačan i uvjerljiv dokument koji će vam pomoći da postignete svoje poduzetničke ciljeve.

Statistički podaci u poslovnom planu

Da, općenito je dobra ideja uključiti statističke podatke i navesti izvore kada pišete poslovni plan za samozapošljavanje. Možete pružiti dokaze koji podupiru vaše tvrdnje i pokazati održivost vaše poslovne ideje uključivanjem podataka i navođenjem izvora.

Uključivanje statističkih podataka može vam pomoći u pružanju detaljnije slike vašeg ciljnog tržišta, trendova u industriji i potencijalnih konkurenata. Možda ćete htjeti uključiti informacije o veličini tržišta, stopama rasta i demografiji, kao i ponašanju potrošača i obrascima kupnje.

Citiranje izvora također može pomoći u razvoju vjerodostojnosti kod potencijalnih investitora i HZZ referenta koji odobrava sredstva. Možete pokazati da ste proveli svoje istraživanje i da ste upoznati s najnovijim trendovima i razvojem u svojoj industriji upućivanjem na autoritativne izvore kao što su industrijska izvješća, akademske studije i vladini podaci.

Kada navodite izvore u svom poslovnom planu, koristite dosljedan stil citiranja i pružite dovoljno informacija kako bi čitatelji mogli lako locirati izvor ako žele saznati više. To može uključivati ​​ime autora, datum objave, naslov članka ili izvješća i izvor u kojem je objavljen.

Općenito, uključivanje statističkih podataka i navođenje izvora može vam pomoći u izradi privlačnijeg i uvjerljivijeg poslovnog plana. Koristeći podatke i dokaze za podupiranje svojih tvrdnji, možete povećati svoje šanse za dobivanje potpore i ulaganja koji su vam potrebni da biste svoj san o samozapošljavanju pretvorili u stvarnost.

Općeniti savjeti za pisanje

Pisanje poslovnog plana može biti zastrašujući zadatak, ali postoji nekoliko dodatnih savjeta i trikova koji vam mogu pomoći da razvijete uvjerljiv i učinkovit plan. Evo još nekih stvari o kojima treba razmišljati kada pišete svoj poslovni plan:

 1. Shvatite svoju publiku: kada pišete svoj poslovni plan, imajte na umu svoju ciljanu publiku i prema tome prilagodite svoj plan. Ulagači i davatelji bespovratnih sredstava mogu biti više zainteresirani za različite aspekte vaše tvrtke od potencijalnih partnera ili kupaca, stoga svakako naglasite ključne točke koje su najvažnije za svaku skupinu.
 2. Budite jednostavni: Iako može biti primamljivo uključiti svaki detalj o vašoj tvrtki u svoj plan, ključno je da bude jednostavan i fokusiran na ključne informacije koje investitori zahtijevaju. Kako biste prenijeli svoju poruku, držite se najvažnijih činjenica i brojki te koristite jasan i koncizan jezik.
 3. Budite realni: Iako je primamljivo staviti puno boja na sliku potencijala vaše tvrtke, ključno je biti realan i iskren o izazovima i rizicima koji su uključeni. Umjesto da prešućujete ili se pretvarate da potencijalne prepreke ne postoje, priznajte ih i objasnite kako ih namjeravate prevladati.
 4. Uključite financijske projekcije: investitori će htjeti vidjeti financijske projekcije koje pokazuju potencijalnu profitabilnost vaše tvrtke. Uključite detaljne projekcije prihoda, troškova i novčanog toka, kao i objašnjenje svojih pretpostavki i metodologije.
 5. Pregledajte i revidirajte: Pisanje poslovnog plana je proces koji bi trebalo pregledati i revidirati prema potrebi. Zatražite mišljenje od pouzdanih savjetnika i uključite njihove preporuke u svoj plan kako biste ga učinili što jačim i uvjerljivijim.

Zaključno, uzmite si vremena jer je za pisanje opisnih dijelova poslovnog plana za samozapošljavanje potrebno između 5h i 5 dana. Pripremite si računalo i Internet te program za obradu teksta sa jezičnom provjerom za gramatičke greške i jednostavno krenite pisati.

Slijedeći ove savjete i trikove, možete izraditi poslovni plan koji učinkovito komunicira vašu viziju i ciljeve te vam pomaže osigurati podršku i ulaganja koja su vam potrebna za uspjeh.

Poslovni plan primjer

Notice: JavaScript is required for this content.
Exit mobile version
Skip to content