Poslovni plan za samozapošljavanje 2023

Planiranje je ključni korak u postizanju uspjeha u bilo kojoj sferi života, a to je posebno važno kada se radi poslovni plan za samozapošljavanje. Bez poslovnog plana, samozapošljavanje može biti izazovno i rizično. Poslovni plan pomaže vam da razmislite o svim aspektima svog poslovanja, od proizvoda i usluga koje nudite do ciljne publike i marketinških strategija. On pruža strukturu za planiranje i pripremu za sve izazove i prepreke koje se mogu pojaviti na vašem putu.

Poslovni plan za samozapošljavanje 2023

Poslovni plan za samozapošljavanje 2023

Osnovni uvjeti:

Potpore za samozapošljavanje traju od 01.01.2023 – 30.09.2023. Iskoristite priliku i ostvarite mjere. Ako planirate otvoriti svoje poslovanje i tražite poticaje, onda su mjere za samozapošljavanje, prava stvar za vas. Ako tražite nekoga za pisanje plana i savjetovanje angažirajte nas, nazovite na tel 091 783 0871 ili ispunite formu obrasca niže u tekstu.

Poticaji za samozapošljavanje u 2023. godini kreću se u visini od 5.000€-15.000€.
Poticaji za zeleno i digitalno, čak i do 20.000€. Ako započinješ svoj posao i trebaš poslovni plan za samozapošljavanje, na pravom si mjestu!

 

TKO SE MOŽE PRIJAVITI?

– Nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju nezaposlenih osoba koju vodi Zavod – 1 dan

–  Podnositelj zahtjeva koji je imao registriran poslovni subjekt prije više od 24 mjeseca od dana podnošenja zahtjeva može koristiti mjeru isključivo ako je podmirio sve obveze s osnova javnih davanja (doprinosi, porezi, prirezi) na ime prethodnih poslovnih aktivnosti tog poslovnog subjekta.

VISINA POTPORA PO DJELATNOSTI

1.Skupina- 15.000,00€
– C)prerađivačka industrija (odjeljci 25 – 33)
– (F)građevinarstvo (odjeljci: 41- 43)

2. skupina – 10.000
– (C) prerađivačka industrija (odjeljci 10 – 24)
– (J) Informacije i komunikacije

3 skupina –7.000,00€
– (D) opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (odjeljak 35)
– (E) opskrba vodom; uklanjanje otpadnih voda i gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša (odjeljci 36-39)
– (G) Trgovina na veliko i na malo; popravak motornih vozila i motocikala (svi odjeljci osim 47.99)
– (H) Prijevoz i skladištenje
– (I) Djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane (samo odjeljak 56)
– (M) Stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (svi odjeljci osim: 69.1)
– (Q) Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi – (N) Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (svi odjeljci osim: 77, 78 i 79)
– (P) Obrazovanje
– (R) Umjetnost, zabava i rekreacija (svi odjeljci osim 93.19)
– (S) Ostale uslužne djelatnosti (svi odjeljci osim 94)

Ako tražite nekoga za pisanje plana i savjetovanje angažirajte nas, nazovite na tel 091 783 0871 ili ispunite formu obrasca niže u tekstu

VRSTE TROŠKOVA

1.Fiksni – 5000,00€
•unaprijed određen za inicijalne troškove osnivanja i registracije poslovnog subjekta, troškove rada podnositelja zahtjeva kao jedne zaposlene osobe na puno radno vrijeme te uobičajene tekuće troškove za prvih nekoliko mjeseci poslovanja
•ne mora se pravdati HZZ-u

2. Varijabilni – (2000€/5000€/10000€)
•kupnja nove opreme neophodne za obavljanje djelatnosti te koja traje, odnosno se koristi u vremenu dužem od jedne godine npr. strojevi, tehnika, alati, informatička oprema i dr.)
•kupnja ili zakup licenciranih IT programa
•kupnja novih prijevoznih sredstava
(neophodnih za obavljanje djelatnosti)*
•kupnja franšiza

 

ANGAŽIRAJ NAS ZA IZRADU POSLOVNOG PLANA I ISPUNI KONTAKT FORMU!

   

  Uz bodovnu tablicu kao referentni oblik u ocjenjivanju poslovnog plana savjetodavci hrvatskog zavoda za zapošljavanje imaju subjektivnu slobodu na temelju koje donose konačni zaključak o kvaliteti poslovne ideje.

  Uz to, poslovni plan za samozapošljavanje je dakle važan za dobivanje poticaja od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Mnogi poticaji, poput samozapošljavanja ili pokretanja vlastitog posla, zahtijevaju da podnositelj zahtjeva podnese poslovni plan kako bi se procijenio izgled uspjeha i održivosti poslovnog modela. Poslovni plan ne samo da dokazuje vašu ozbiljnost i predanost, već pruža i povjerenje investitorima i potencijalnim partnerima da ćete uspjeti u svojoj poduzetničkoj viziji.

  Kada pišete poslovni plan, važno je da se usredotočite na svoje ciljeve, strategije i predviđanja za budućnost. To je vaša prilika da razmislite o svim aspektima poslovanja i stvorite temelj koji će vam pomoći da prebrodite sve izazove koji se mogu pojaviti. Također može pomoći u identificiranju slabosti i prilika za unapređenje vašeg poslovanja prije nego što krenete u akciju.

  U konačnici, poslovni plan je neophodan alat za svakog samozaposlenog ili poduzetnika koji želi stvoriti uspješno i održivo poslovanje. To je dokument koji će vas voditi kroz sve faze vašeg poduzetničkog puta, od početka do kraja. Napišite ga s entuzijazmom i fokusom, i budite spremni na sve izazove koji vas čekaju. Vaša vizija, uz dobar poslovni plan, može se ostvariti.

   

  Treba li poslovni plan biti kratak i pričati priču?

  Kada se radi o poslovnom planu, važno je da on bude dovoljno detaljan i konkretan, a istovremeno i jasan i pregledan. To znači da poslovni plan ne bi trebao biti prekratak i neinformativan, niti previše dug i nepregledan. U idealnom slučaju, poslovni plan trebao bi biti dovoljno detaljan da precizno opiše vašu poslovnu ideju i planove, ali i dovoljno jednostavan da ga bilo tko može razumjeti.

  Priča je važna u poslovnom planu, ali ne bi trebala biti glavni naglasak. Umjesto toga, poslovni plan trebao bi biti strukturiran i logičan, sa jasno definiranim ciljevima, strategijama i projekcijama. Naravno, ne smijemo zanemariti činjenicu da dobra poslovna priča može biti korisna u stvaranju interesa kod investitora i kupaca, ali to ne smije biti na uštrb cjelokupne kvalitete poslovnog plana.

  Važno je zapamtiti da poslovni plan nije samo dokument koji pišete radi dobivanja poticaja, već bi trebao biti i vodič za vaše poslovanje u narednim godinama. Zato bi vaš poslovni plan trebao biti fleksibilan i prilagodljiv, a istovremeno i konzistentan i strukturiran. Kada pišete poslovni plan, zapitajte se što je ključno za uspjeh vašeg poslovanja, te kako možete što bolje predstaviti svoje poslovne ideje i strategije.

  U konačnici, poslovni plan bi trebao biti ne samo dobro napisan, već i dobro osmišljen i usredotočen na vaše ciljeve i strategije. To znači da bi vaš poslovni plan trebao biti dug koliko je potrebno da se precizno opiše vaša poslovna ideja i planovi, ali istovremeno i dovoljno pregledan da bilo tko može razumjeti. Iako je priča važna, ona ne smije biti glavni fokus poslovnog plana, već bi trebala biti samo jedan od elemenata koji doprinose cjelokupnoj kvaliteti poslovnog plana.

  Zašto je bitno u poslovni plan za samozapošljavanje 2023 prikazati pozitivno poslovanje cijele godine?

  Konkretni poslovni plan za samozapošljavanje mora prikazati pozitivno poslovanje cijele godine jer to će pokazati potencijalnim investitorima, partnerima, klijentima i drugima da imate stabilan i održiv poslovni model. Ako vaš poslovni plan pokazuje uspjeh samo u nekoliko mjeseci u godini, to može ukazivati na nekoliko problema, poput sezonalnosti posla, nestabilnosti tržišta ili lošeg planiranja i upravljanja.

  Prikazivanje pozitivnog poslovanja cijele godine također pokazuje vašu sposobnost prilagodbe i fleksibilnosti u suočavanju s različitim situacijama i izazovima. To ukazuje na to da ste dobro upoznati s vašim tržištem, ciljnom publikom i potrebama kupaca, i da ste spremni prilagoditi se promjenjivim uvjetima.

  Također, poslovni plan koji pokazuje pozitivno poslovanje cijele godine također pomaže u privlačenju potencijalnih investitora. Investitori su skloniji ulaganju u tvrtke koje pokazuju stabilan i pozitivan trend u poslovanju, što znači da će vaš poslovni plan biti privlačniji i vjerojatnije ćete dobiti potreban kapital za pokretanje ili daljnji razvoj poslovanja.

  Konačno, prikazivanje pozitivnog poslovanja cijele godine u poslovnom planu također pomaže u stvaranju samopouzdanja u vlastitu poslovnu ideju i planove. Kada vidite da vaš poslovni plan pokazuje održivost i uspjeh kroz cijelu godinu, to vam daje vjeru u svoje sposobnosti i povećava vašu motivaciju za daljnji rad i uspjeh.

  Ukratko, prikazivanje pozitivnog poslovanja cijele godine u poslovnom planu za samozapošljavanje ključno je za pokazivanje stabilnosti, sposobnosti prilagodbe, privlačenje investitora i stvaranje samopouzdanja u vlastitu poslovnu ideju. Stoga, važno je da u poslovnom planu budete realni i precizni, te da pokažete kako vaša poslovna ideja ima potencijal za uspjeh tijekom cijele godine.

  Savjeti za odgovore na pitanja iz poslovnog plana

  OPIŠITE KAKO STE DOŠLI NA IDEJU O POKRETANJU VLASTITOG POSLA, POVEŽITE TU IDEJU S DOSADAŠNJIM RADNIM ISKUSTVOM. NAVEDITE ZAŠTO SMATRATE DA VI IMATE ZNANJA i SPOSOBNOST DA PREDLOŽENU POSLOVNU INICIJATIVU UČINITE USPJEŠNOM

  Kako sam došao na ideju o pokretanju vlastitog posla

  • Inspiracija i motivacija: Kada sam počeo razmišljati o pokretanju vlastitog posla, motivirala me želja za većom slobodom u radu i kreativnošću, kao i želja za stvaranjem nečeg svojeg i doprinosom zajednici.
  • Analiza tržišta: U procesu istraživanja tržišta i traženja poslovne ideje, primijetio sam prazninu u ponudi za određene proizvode i usluge na području na kojem živim. To me potaknulo na razmišljanje o mogućnostima koje bih mogao ponuditi i kako bih mogao ispuniti tu prazninu.

  Povezivanje ideje s dosadašnjim radnim iskustvom

  • Dosadašnje iskustvo: U prethodnim poslovima stekao sam vrijedna znanja i iskustva u području marketinga, upravljanja projektima i prodaje. Ova iskustva su me pripremila za pokretanje vlastitog posla, jer su mi dala uvid u procese poslovanja, upravljanja i strategije koje su ključne za uspješno poslovanje.
  • Povezivanje s idejom: Kako bih iskoristio svoje prethodno iskustvo i znanje, odlučio sam se fokusirati na područje koje mi je bilo najbliže – digitalni marketing. Ova poslovna inicijativa temeljila se na kombiniranju mojih prethodnih iskustava i potrebi tržišta koje sam identificirao.

  Zašto vjerujem da imam znanja i sposobnost da učinim poslovnu inicijativu uspješnom

  • Strast i predanost: Moj pristup radu uvijek se temeljio na strasti i predanosti prema onome što radim. Vjerujem da je ova strast i predanost ključna za uspjeh u poslovnom svijetu, i da će mi pomoći u ostvarenju uspjeha u mojoj poslovnoj inicijativi.
  • Znanje i iskustvo: Kao što sam već spomenuo, imam vrijedna znanja i iskustva u području digitalnog marketinga, upravljanja projektima i prodaje. Vjerujem da će mi ova znanja i iskustva biti od velike koristi u vođenju vlastitog posla.
  • Fleksibilnost i prilagodljivost: U poslovnom svijetu, ključno je biti fleksibilan i prilagodljiv. Vjerujem da imam sposobnost da se brzo prilagodim novim situacijama i izazovima, što će mi pomoći u vođenju uspješnog poslovanja.
  • Kreativnost i inovativnost: Vjerujem da su kreativnost i inovativnost ključni za uspjeh u poslovanju, posebno u digitalnom marketingu. Vjerujem da imam sposobnost stvaranja kreativnih rješenja i inovativnih ideja koje će privući klijente i pomoći mi u izgradnji uspješnog poslovanja.
  • Poduzetnički duh: U konačnici, vjerujem da imam poduzetnički duh i želju za uspjehom u svom poslu. Posjedujem hrabrost i samopouzdanje u vođenju posla, te vjerujem da će me ove karakteristike motivirati i pomoći u stvaranju uspješne poslovne inicijative.

  Ukratko, vjerujem da imam potrebno znanje, iskustvo i sposobnosti koje su potrebne za pokretanje i uspješno vođenje poslovne inicijative u području digitalnog marketinga. Kombiniranje mojih prethodnih iskustava i znanja sa strašću, predanošću, kreativnošću, inovativnošću, fleksibilnošću i poduzetničkim duhom, biti će ključ za uspjeh u mojoj poslovnoj inicijativi.

  OPIŠITE DETALJNO VRSTU PROIZVODA I/ILI USLUGU KOJU PLANIRATE PONUDITI TRŽIŠTU TE POJASNITE NA KOJOJ LOKACIJI NAMJERAVATE OBAVLJATI DJELATNOST. UKOLIKO PLANIRATE OBAVLJATI VIŠE DJELATNOSTI, NAVEDEITE POJEDINOSTI ZA SVAKU OD NJIH.

  Vrsta proizvoda i/ili usluge koju planiram ponuditi tržištu

  Moja poslovna inicijativa temelji se na pružanju usluga digitalnog marketinga. Ova usluga obuhvaća sve aspekte online marketinga, uključujući izradu web stranica, optimizaciju tražilica, oglašavanje na društvenim mrežama, e-mail marketing i analizu podataka. Želim pomoći malim i srednjim poduzećima u povećanju njihove prisutnosti na internetu i postizanju većeg broja prodaja.

  Lokacija na kojoj namjeravam obavljati djelatnost

  S obzirom na to da se radi o uslugama koje su online bazirane, mogu obavljati svoju djelatnost iz bilo koje lokacije. Stoga, planiram imati fleksibilan radni raspored i raditi od kuće ili iznajmljenog ureda. To će mi omogućiti da smanjim troškove poslovanja i usredotočim se na pružanje kvalitetnih usluga.

  Pojedinosti za svaku od djelatnosti

  Kao što sam već spomenuo, moja poslovna inicijativa obuhvaća niz usluga digitalnog marketinga. Za svaku od ovih djelatnosti, imam iskustvo i znanje koje mi omogućuje da pružim vrhunsku uslugu svojim klijentima.

  Izrada web stranica: Ova usluga uključuje izradu web stranica, optimiziranje sadržaja, dizajn i programiranje. Imam iskustva u radu s različitim CMS-ovima i programskim jezicima, te sam uvjeren da mogu stvoriti atraktivne i funkcionalne web stranice za svoje klijente.

  Optimizacija tražilica: Ova usluga obuhvaća povećanje vidljivosti web stranice na tražilicama poput Googlea. Imam znanja i iskustva u optimiziranju sadržaja, link buildingu i korištenju relevantnih ključnih riječi.

  Oglašavanje na društvenim mrežama: Ova usluga uključuje kreiranje i vođenje kampanja na društvenim mrežama poput Facebooka, Instagrama, LinkedIna i drugih. Imam iskustva u vođenju kampanja i kreiranju oglasa koji privlače klijente i povećavaju prodaju.

  E-mail marketing: Ova usluga uključuje kreiranje marketinških kampanja putem e-pošte. Imam iskustva u korištenju različitih platformi za slanje e-pošte i kreiranju kampanja koje dovode do povećanja prodaje.

  Analiza podataka: Ova usluga uključuje analizu podataka koje prikupljamo putem web stranica i drugih online kanala. Imam iskustva u korištenju različitih alata za analizu podataka i pružanje korisnih izvještaja koji pomažu klijentima u donošenju informiranih poslovnih odluka.

  Ukratko, planiram pružati usluge digitalnog marketinga, uključujući izradu web stranica, optimizaciju tražilica, oglašavanje na društvenim mrežama, e-mail marketing i analizu podataka. S obzirom na to da su ove usluge online bazirane, planiram obavljati svoju djelatnost iz bilo koje lokacije, što će mi omogućiti fleksibilan radni raspored i smanjenje troškova poslovanja. Zbog iskustva i znanja koje imam u ovom području, uvjeren sam da mogu pružiti vrhunske usluge svojim klijentima i pomoći im u postizanju većeg uspjeha na internetu.

  Zašto je u poslovni plan za samozapošljavanje dobro opisati proces prodaje usluge ili proizvoda od kontakta kupca pa do proizvodnje pa do prodaje?

  Opis procesa prodaje usluge ili proizvoda od kontakta kupca do prodaje od ključne je važnosti u poslovnom planu jer omogućuje jasan uvid u to kako će se odvijati vaša prodajna strategija. Ovaj proces pruža potencijalnim investitorima ili zajmodavcima jasan uvid u vašu sposobnost da pravilno upravljate svakim korakom prodajnog ciklusa. U nastavku opisujemo ključne aspekte procesa prodaje usluge ili proizvoda:

  Kontakt kupca: Prvi korak u procesu prodaje je uspostava kontakta s potencijalnim kupcima. Ovdje će vaši marketinški napori biti ključni. Možete koristiti različite kanale, poput društvenih mreža, SEO-a, Google AdWordsa, ali i klasičnog oglašavanja, kako biste došli u kontakt s potencijalnim kupcima.

  Interakcija s kupcima: Nakon što ste uspostavili kontakt s potencijalnim kupcima, važno je da uspostavite dobre odnose i stvorite povjerenje. Ovo uključuje odgovaranje na pitanja kupaca i pružanje kvalitetnih informacija o vašoj usluzi ili proizvodu. Potencijalnim kupcima treba pružiti dovoljno informacija o vašoj usluzi ili proizvodu kako bi mogli donijeti informiranu odluku.

  Pružanje ponude: Nakon što se uspostavi kontakt i interakcija s kupcima, sljedeći korak je pružanje ponude. Ova ponuda treba biti jasna, transparentna i sadržavati sve informacije o cijeni, rokovima isporuke, garancijama i uvjetima plaćanja.

  Prodaja: Nakon što se potencijalni kupac složi s ponudom, prodaja se može zaključiti. Ovaj korak uključuje pripremu ugovora, naplatu i dostavu proizvoda ili pružanje usluge kupcu. Važno je da se kupcu pruži dobra usluga nakon prodaje kako bi se osiguralo zadovoljstvo kupca i stvaranje dugoročnih odnosa s kupcima.

  Opisivanje procesa prodaje u poslovnom planu omogućuje potencijalnim investitorima ili zajmodavcima uvid u vašu sposobnost upravljanja svakim korakom prodajnog ciklusa. Kroz opisivanje ovog procesa, možete pokazati da imate jasnu strategiju prodaje i sposobnost stvaranja dugoročnih odnosa s kupcima. Na taj način možete pokazati da ste ozbiljni u svojim poslovnim planovima i da ste spremni za ostvarenje uspjeha. Osim toga, detaljno opisivanje procesa prodaje može vam pomoći da prepoznate svoje slabosti i izazove s kojima se možete susresti u prodajnom ciklusu, te da razvijete strategije za njihovo prevladavanje.

  U opisu procesa prodaje, potrebno je navesti ključne aspekte svakog koraka, uključujući kanale koji će se koristiti za uspostavu kontakta s potencijalnim kupcima, interakciju s kupcima, pružanje ponude, prodaju i usluge nakon prodaje. Također je važno navesti i proces proizvodnje, ako se radi o proizvodu, odnosno proces pružanja usluge, ako se radi o usluzi.

  Detaljan opis procesa prodaje omogućuje vam da jasno prikažete vašu vrijednost za klijente i poslovnu priliku koju ste prepoznali. Potencijalni investitori i zajmodavci biti će zainteresirani za vašu sposobnost da se suočite s izazovima u prodajnom ciklusu i ostvarite uspjeh u prodaji. Stoga je važno da detaljno opišete svoj proces prodaje i pokažete svoju sposobnost da upravljate svakim korakom u prodajnom ciklusu.

  Sredstva iz drugih izvora financiranja prikazana za poslovni plan za samozapošljavanje

  U poslovnom planu za samozapošljavanje, važno je navesti u što će biti utrošena sredstva iz poticaja, ali i sredstva iz drugih izvora financiranja. Ovo je važno iz više razloga, a jedan od najvažnijih je održivost poslovanja.

  Kada se u poslovnu ideju ulažu i vlastita sredstva, to pokazuje da se vjeruje u vlastitu inicijativu. Ovaj pristup stvara dodatnu vrijednost za investitore i zajmodavce jer pokazuje da ste spremni uložiti vlastiti novac i preuzeti rizik u svom poslovanju. Osim toga, pokazuje se da postoji veća vjerojatnost uspjeha u vašem poslovanju, jer je vjerojatnije da će poslovni model biti bolje osmišljen i isprobavan, te će se sredstva iz poticaja koristiti na efikasniji način.

  Kombiniranje sredstava iz poticaja s drugim izvorima financiranja može pokazati da ste sposobni stvoriti održivo poslovanje. Ovaj pristup smanjuje rizik za investitore i zajmodavce, jer pokazuje da ste spremni preuzeti dio rizika na sebe i raditi na dugoročnom uspjehu vašeg poslovanja. Također, ova kombinacija sredstava pruža vam veću fleksibilnost u upravljanju novcem i trošenju sredstava, što je ključno za dugoročni uspjeh poslovanja.

  Kada se u poslovnom planu navode sredstva iz drugih izvora financiranja, to pokazuje da imate jasnu financijsku strategiju za vaše poslovanje. Ovaj pristup također pokazuje da ste temeljito istražili tržište i razumijete potencijalne izvore financiranja. Kombiniranje sredstava iz poticaja i drugih izvora financiranja pruža vam više mogućnosti za rast i razvoj poslovanja, a također pokazuje da ste spremni preuzeti odgovornost i angažirati se u dugoročnom uspjehu vaše poslovne inicijative.

  Kada se u poslovnom planu navode sredstva iz drugih izvora financiranja uz poticaje, to stvara dojam da se ozbiljno pristupa poslovanju i da postoji ozbiljna poslovna strategija. Ovaj pristup pokazuje da imate jasnu viziju vašeg poslovanja i sposobnost da stvorite održivo poslovanje. Kombiniranje sredstava iz poticaja i drugih izvora financiranja pruža vam veću fleksibilnost u upravljanju poslovnim sredstvima, te vam omogućuje da se prilagodite promjenama u tržištu i okolini. Osim toga, pokazuje se da se u vašu poslovnu ideju vjeruje, te da ste spremni uložiti vlastiti novac i vrijeme kako biste ostvarili uspjeh.

  Ukratko, navođenje sredstava iz drugih izvora financiranja u poslovnom planu za samozapošljavanje vrlo je važno za održivost poslovanja. Kombiniranje sredstava iz poticaja s drugim izvorima financiranja pokazuje da imate jasnu viziju vašeg poslovanja i sposobnost da stvorite održivo poslovanje. Osim toga, ovaj pristup stvara dodatnu vrijednost za investitore i zajmodavce jer pokazuje da ste spremni uložiti vlastiti novac i preuzeti dio rizika u vašem poslovanju. Zato je važno pažljivo razmisliti o strategiji financiranja i navesti sredstva iz drugih izvora financiranja, što će vam omogućiti da ostvarite uspjeh u poslu.

  TKO SU POTENCIJALNI KORISNICI ILI KLIJENTI VAŠIH PROIZVODA/USLUGA TE NA KOJI DIO TRŽIŠTA SE PLANIRATE ORIJENTIRATI (ODREDITI LOKALITET: GRAD, ŽUPANIJA, DRŽAVA)?

  U poslovnom planu za samozapošljavanje, važno je odrediti tko su potencijalni korisnici ili klijenti vaših proizvoda/usluga, te na koji dio tržišta planirate usmjeriti svoje poslovanje. Odgovarajući na ovo pitanje, potrebno je identificirati idealnog klijenta, odnosno ciljanu publiku koju želite dosegnuti svojim proizvodima ili uslugama.

  Idealan klijent vaših proizvoda/usluga mogao bi biti određena demografska skupina ljudi s određenim karakteristikama. Važno je odrediti dobnu skupinu, spol, obrazovnu razinu, zanimanje, prihod, navike potrošnje i ostale demografske čimbenike. Primjerice, ako se bavite proizvodnjom sportske opreme, idealan klijent bi mogao biti osoba u dobi od 18 do 45 godina, sportaš, muškog spola, s prosječnim dohotkom, zaposlen u tvrtki ili samozaposlen.

  Da biste precizno odredili svoju ciljanu publiku, možete koristiti javno dostupne registre o stanovništvu, poput statističkih podataka o populaciji, navikama potrošnje i sl. Također, korisno je provesti istraživanje tržišta i analizirati konkurenciju kako biste utvrdili potencijalno tržište i identificirali prilike za svoje poslovanje.

  Osim toga, važno je odrediti na koji dio tržišta planirate usmjeriti svoje poslovanje. To može biti lokalni, regionalni, nacionalni ili međunarodni nivo. Potrebno je razmotriti prednosti i izazove svakog tržišta i utvrditi koje su mogućnosti i ograničenja poslovanja na određenom tržištu.

  Ukupno, određivanje potencijalnih korisnika i ciljane publike za vaše proizvode ili usluge, te određivanje dijela tržišta na koji želite usmjeriti svoje poslovanje, ključno je za uspjeh vaše poslovne inicijative. Identificirajući idealnog klijenta, koristeći statističke podatke i istraživanjem tržišta, možete precizno odrediti svoju ciljanu publiku i ostvariti uspjeh.

  U poslovnom planu za samozapošljavanje, važno je procijeniti kako će vaši proizvodi/usluge biti prepoznati na tržištu i kako ćete privući dovoljan broj klijenata za uspješno poslovanje. Odgovarajući na ovo pitanje, potrebno je iznijeti svoju strategiju za promociju proizvoda/usluga, te opisati kako će se vaši proizvodi/usluge razlikovati od konkurencije.

  Idealan odgovor na ovo pitanje trebao bi opisati sve ključne elemente vaše poslovne strategije, kao što su istraživanje tržišta, analiza konkurencije, tehnike promocije i prodaje, kao i vaš jedinstveni prodajni argument.

  Prvo, potrebno je detaljno istražiti tržište i analizirati konkurenciju kako bi se utvrdilo koji su ključni faktori koji utječu na potražnju za vašim proizvodima/uslugama. Također, potrebno je istražiti ciljanu publiku i njihove potrebe, želje i navike potrošnje.

  Nakon toga, važno je definirati vaš jedinstveni prodajni argument i način na koji ćete se razlikovati od konkurencije. To može uključivati ​​inovativne tehnologije, kvalitetu proizvoda/usluga, pristupačne cijene ili personalizirani pristup.

  Uz to, važno je razviti strategiju promocije koja će privući ciljanu publiku i osigurati dovoljan broj klijenata za uspješno poslovanje. To može uključivati ​​korištenje digitalnih kanala marketinga, društvenih mreža, oglašavanje i PR kampanje.

  Konačno, važno je procijeniti financijske izglede i predvidjeti troškove i prihode kako biste osigurali održivost poslovanja.

  Ukratko, idealan odgovor na ovo pitanje trebao bi opisati detaljnu analizu tržišta i konkurencije, definirati vaš jedinstveni prodajni argument i razviti strategiju promocije koja će privući ciljanu publiku. Također, važno je procijeniti financijske izglede kako bi se osigurala održivost poslovanja.

  TKO JE VAŠA KONKURENCIJA? MOLIMO NAVEDITE PODATKE O VAŠIM GLAVNIM KONKURENTIMA, NJIHOVIM PREDNOSTIMA i SLABOSTIMA U ODNOSU NA VAS.

  U poslovnom planu za samozapošljavanje, potrebno je identificirati konkurenciju i procijeniti njihove prednosti i nedostatke u odnosu na vašu poslovnu ideju. Konkurenciju možemo podijeliti na direktne i indirektne konkurente.

  Direktni konkurenti su tvrtke koje nude istu ili sličnu uslugu/proizvod kao vaša poslovna ideja, a indirektni konkurenti su tvrtke koje nude drugu uslugu/proizvod koji može zadovoljiti iste potrebe ciljane publike.

  Kako bi se odgovorilo na pitanje o konkurenciji, potrebno je istražiti tržište i identificirati glavne konkurente. Nakon toga, potrebno je provesti SWOT analizu konkurentskih tvrtki kako biste procijenili njihove prednosti i nedostatke u odnosu na vašu poslovnu ideju.

  SWOT analiza podrazumijeva procjenu snaga (Strengths), slabosti (Weaknesses), prilika (Opportunities) i prijetnji (Threats) konkurentskih tvrtki. Na taj način možete identificirati prednosti i slabosti konkurencije, te izvući važne lekcije iz njihovog poslovanja.

  Važno je napomenuti da u poslovnom svijetu uvijek postoji konkurencija u određenom obliku. Međutim, važno je pronaći jedinstveni prodajni argument i razviti strategiju koja će vašu poslovnu ideju učiniti konkurentnom na tržištu.

  Konačno, kako bi se odgovorilo na pitanje o konkurenciji u poslovnom planu za samozapošljavanje, potrebno je identificirati direktne i indirektne konkurente, provesti SWOT analizu njihovog poslovanja, te razviti strategiju koja će vašu poslovnu ideju učiniti konkurentnom na tržištu.

  PO ČEMU ĆETE BITI DRUGAČIJI OD SVOJE KONKURENCIJE? NAVEDITE KONKRETNE AKTIVNOSTI KOJIMA ĆETE PRIVUČI KLIJENTE (IZBJEGAVAJTE, BRŽI, BOLJI, JEFTINIJI?

  U poslovnom planu za samozapošljavanje, bitno je definirati jedinstveni prodajni argument i strategiju kojom ćete se razlikovati od konkurencije. Odgovarajući na pitanje o razlikovanju od konkurencije, potrebno je navesti konkretne aktivnosti kojima će se privući klijenti i istaknuti se na tržištu.

  Jedna od ključnih aktivnosti u ovom slučaju je razvoj marketinške strategije. Marketing strategija treba biti usmjerena na privlačenje ciljane publike i izgradnju brenda koji se razlikuje od konkurencije. Ova strategija može uključivati ​​različite aktivnosti, kao što su digitalni marketing, oglašavanje, PR kampanje i personalizirani pristup.

  Ključni elementi marketinške strategije trebaju biti jedinstveni prodajni argumenti i jasno definirana ciljana publika. Potrebno je identificirati što vas razlikuje od konkurencije i istaknuti te prednosti u marketinškoj strategiji. Također, važno je razviti jasnu i dosljednu poruku koja će se prenositi kroz sve marketinške aktivnosti.

  Uz to, potrebno je razviti personaliziran pristup koji će biti usmjeren prema potrebama i željama ciljane publike. Personalizirani pristup može uključivati ​​pružanje savjeta, prilagođavanje proizvoda/usluga i izgradnju odnosa s klijentima.

  Konačno, važno je pratiti učinkovitost marketinških aktivnosti i redovito ih prilagođavati kako bi se osiguralo postizanje ciljeva. To uključuje praćenje analitike, testiranje novih ideja i kontinuirano usavršavanje marketinške strategije.

  Ukratko, odgovarajući na pitanje o razlikovanju od konkurencije u poslovnom planu za samozapošljavanje, potrebno je navesti konkretne aktivnosti kojima će se privući klijenti i istaknuti se na tržištu. To uključuje razvoj marketinške strategije, definiranje jedinstvenih prodajnih argumenata, personalizirani pristup i redovito praćenje učinkovitosti marketinških aktivnosti.

  Statistički izvori za podatke i poslovni plan za samozapošljavanje (Istraživanje tržišta)

  Statistički podaci su ključni elementi u poslovnom planiranju. Oni pružaju uvid u tržišne trendove, konkurenciju i druge važne čimbenike koji mogu utjecati na uspjeh vašeg poslovanja. Stoga, uključivanje relevantnih statističkih podataka u poslovni plan može pomoći u procjeni rizika i predviđanju uspjeha vašeg poslovanja.

  Uključivanje izvora statističkih podataka u vaš poslovni plan također pomaže u pružanju dodatne valjanosti i pouzdanosti vašim projekcijama. To pokazuje da ste provjerili svoje izvore i da se oslanjate na stvarne, objektivne informacije kako biste donijeli svoje poslovne odluke.

  Osim toga, navođenje izvora statističkih podataka također ukazuje na vašu sposobnost istraživanja i pronalaženja relevantnih informacija koje su važne za vaše poslovanje. To pokazuje potencijalnim investitorima i partnerima da ste temeljiti i ozbiljni u svojim poslovnim pristupima.

  Ukratko, uključivanje statističkih podataka i navođenje izvora u vaš poslovni plan može pomoći u procjeni rizika, predviđanju uspjeha i pružanju dodatne valjanosti vašim projekcijama. Također, to ukazuje na vašu sposobnost istraživanja i pristupa poslovanju, što može privući potencijalne partnere i investitore.

  1. Državni zavod za statistiku (www.dzs.hr) – ova stranica nudi širok raspon podataka o demografiji, gospodarstvu, turizmu, kulturi, zdravlju, obrazovanju i drugim područjima,
  2. FINA (www.fina.hr) – ova stranica nudi podatke o registriranim tvrtkama i drugim financijskim informacijama,
  3. Hrvatska gospodarska komora (www.hgk.hr) – ova stranica nudi podatke o različitim industrijskim granama u Hrvatskoj,
  4. Ministarstvo turizma (www.mint.hr) – ova stranica nudi statističke podatke o turizmu u Hrvatskoj,
  5. Eurostat (ec.europa.eu/eurostat) – ova stranica nudi podatke o Europi i njenim državama članicama, uključujući Hrvatsku,
  6. World Bank (www.worldbank.org) – ova stranica nudi podatke o globalnom gospodarstvu, uključujući Hrvatsku.

  Poslovne ideje za poslovni plan za samozapošljavanje

  Nećemo ovdje komplicirati već ćemo napisati da je poslovni plan za samozapošljavanje plan koji je namijenjen Hrvatskom zavodu za zapošljavanje koji prema bodovnoj tablici najviše ocjenjuje radno iskustvo i obrazovanje, ukratko, ako nemate radno iskustvo iz djelatnosti kojom se želite baviti i povezano obrazovanje gotovo sigurno nećete dobiti poticaj. Radno iskustvo možete pokušati povezati sa radnim iskustvima drugih djelatnosti i navesti da ste određene poslove radili na određenim radnim mjestima no obrazovanje morate potkrijepiti dokazima.

  Poslovni plan za samozapošljavanje nije dokument koji radite na temelju onoga što biste htjeli raditi ili što mislite da kao poslovna ideja može proći, poslovni plan za samozapošljavanje ubacuje vas u poslovni svijet u kojemu biste trebali već imati iskustva i biti obrazovani za te djelatnosti.

  Ako te zanima kako samostalno napisati poslovni plan onda pročitajKako napisati poslovni plan, a ako želiš da ti netko napiše cijeli plan onda:

   

  Skip to content