Zašto poticaj za samozapošljavanje možda nije za vas!

poticaj za samozapošljavanje

Kako bi uspješno prošli na samozapošljavanju morate ispuniti određene uvjete koji se kroz opis poslovnog plana ocjenjuju raznim bodovima. Što se boduje u poslovnom planu za samozapošljavanje? Tko se javlja na poticaje za samozapošljavanje? Koji je glavni problem poduzetnicima početnicima koji su dobili mjeru?

Što je poticaj za samozapošljavanje?

Uvjeti prijave na samozapošljavanje u uskoj su vezi sa vašom poslovnom idejom, ili nisu. Spoj poslovne ideje, ispunjavanje uvjeta i vaša odluka o ulasku u poduzetništvo čine jedinu razliku hoćete li dobiti poticaj ili ne.

Kako odabrati poslovnu ideju? Kako procjeniti uvjete za ostvarivanje mjere? Što znači ulazak u poduzetništvo?

Poticaj za samozapošljavanje je mjera poticanja zapošljavanja kroz odobravanje sredstva za pokretanje poslovanja. Hoćete li dobiti novac? Da hoćete, ali taj novac ne možete samo tako trošiti! Dobro zvuči da će na vašem računu biti 50, 80, 110 tisuća kuna no tu se zapravo i krije nenamjerna zamka za sve one koji misle da ako dobiju novce da će na taj način nešto pokrenuti.

Razlog iz kojeg ljudi ulaze u samozapošljavanje je nezaposlenost, manjak sredstava, nada da će pokrenuti uspješan biznis, doći će do novaca sa kojima će onda biti sve lakše i slično. Nemojte sami sebe varati!

Tko uspjeva uz poticaj za samozapošljavanje? Uspjevaju oni koji stvarno imaju dogovorenu suradnju i oni koji već u startu imaju klijente, to je činjenica. Uspjevaju oni koji su usvojili metodiku i odgovornost prema papirima, na što mislimo na odnos prema računima, savjetima knjigovođe, brige o dokumentima, to pokazuje njihov stav prema poslu. Ti isti ne lažu o klijentima sami sebe, ili ih imaju ili točno znaju gdje će ih naći, nema treće.

Ministarstvo financija donijelo je 2019. godine zakon o obveznim doprinosima za direktora, što znači u slučaju firme da svaki mjesec počevši od prvog mjeseca otvaranja posla morate platiti punu cijenu za osam sati radno vrijeme, obveznih doprinosa državi koji iznose sada već oko 2.700 kuna. Kod obrta je malo drugačije i doprinosi su manji no trošak postoji.

Razmišljate o otvaranju poslovanja? Ok, kako ćete prvi mjesec zaraditi 2700 ili 1300 kuna u slučaju obrta, koje ćete uplatiti državi? Nemojte slušati srce slušajte razum!

Poticaj za samozapošljavanje dati će vam novac za doprinose, recimo u prvih 6 mjeseci morati ćete državi za firmu platiti oko 16200 kuna, za godinu dana 32400 a za 2 godine koliko traje ugovorna obveza morati ćete izdvojiti 64800 kuna. Ako ulazite u djelatnosti za koje se odobrava 80000 kuna poticaja i otvarate j.d.o.o. i ako kupujete opreme do 20000 kuna, što ste dobili? opreme i alata u vrijednosti 20 tisuća kuna i novac za pokriti doprinose u naredne dvije godine, to je sve. Za poslovanje vam je ipak potrebno više jer imate dodatne troškove kao što je telefon, najam, razni vanredni i redovni troškovi za poslovanje.

Može se zaključiti da bez pametnog raspoređivanja sredstava na svaku stavku troška nećete biti u stanju popratiti sve što odjednom dolazi.

Poticaj za samozapošljavanje dobar je za zavod jer vas miče iz statistike nezaposlenih, puni državni proračun i podiže rejting. Vi ste nositelj rizika ne država, zato se investicija dobivena iz EU fondova za vaš poticaj državi isplati.

Ovu mjeru treba oprezno promotriti sa razumom uzevši u obzir vrijeme trajanja od dvije godine obveze i svih troškova, nemate puno fore za razvijanje poslovanja nakon otvaranja, troškovi kreću rapidno od prvog mjeseca. Dobra strana poticaja je što su to bespovratna sredstva i ako imate klijente i kupce za vaše proizvode i usluge, održivi ste i imate posla, onda vam poticaj stvarno dobro dođe i na kraju pomogne da jednostavnije dišete prvu i drugu godinu.

Tko se javlja na poticaj za samozapošljavanje?

Iz našeg iskustva nema tko se ne javlja na poticaje za samozapošljavanje, kao da se nešto dijeli! Čekaj, dijeli se novac!

Moramo napomenuti da se Hrvatski zavod za zapošljavanje ipak vodi određenim smjernicama o djelatnostima i da su one za poticaj kategorizirane. Za vas to znači da poslovna ideja neće proći ukoliko se ne nalazi na popisu prihvatljivih. Nadalje, poslovne ideje koje se baziraju na principu 101 internet ideja za posao ili djelatnosti iz bavljenja hobijem jednostavno ne prolaze.

Baš se objavljuje na portalima da je Biram Hrvatsku donekle promašaj jer je premali odaziv povratnika koji žele otvoriti poslovanje i uzeti poticaj za seljenje u manje razvijene lokalne samouprave. Radi se ne samo o selidbi već i o tome što se mora otvoriti tvrtka ili obrt što otežava odluku jer bi moglo izravno i negativno utjecati na životni standard.

Nema puno prostora u tome da se bira što bi se moglo otvoriti jer je sve vezano za deficitarna zanimanja, obrazovanje i iskustvo u općepoznatim djelatnostima. Jednostavno ne možemo razumjeti da sinovi ili nećaci tjeraju svoje bake ili mame da se prijavljuju za poticaj dok bi oni sami trebali obavljati djelatnost.

Koji je glavni problem poduzetnicima početnicima koji su dobili mjeru?

Jednostavno nisu znali u što se upuštaju. Premala informiranost o funkcioniranju Hrvatskog tržišta, birokracije i vođenja posla. Dobiti novac dobro zvuči, dobiti novac za početak poslovanja još bolje zvuči, ali nitko neće pa niti novac ništa učiniti umjesto nas.

Možete imati i dobru ideju a tržište ne odgovara na proizvode i usluge. Gledajte na to tako da ukoliko radite na području cijele Hrvatske, zapitajte se koliko je vaše tržište? Koliko imamo stanovnika? Po novom popisu oko 3.800,000, ako prodajete nešto na razini države to je vjerojatno online, koliko imamo umirovljenika i djece? Vjerojatno pola tako da se tržište prepolovilo na 1.9 milijuna radno sposobnog stanovništva, sada izuzmite starije i mlađe da bi došli do sredine u kojoj se nalazi prosječna dob, možemo odokativno opet prepoloviti populaciju na 950.000 tisuća, sada možemo taj iznos još prepoloviti na način da izuzmemo sve koji ne kupuju online na oko 470.000 tisuća, nakon toga možemo prepoloviti 3 četvrtine jer su to kupci koji ne kupuju vaš proizvod ili uslugu na 117.500, nakon toga možemo dodatno segmentirati na one koji neće od vas kupiti već od konkurencije, one koji ne kupuju stalno, one koji neće potrošiti iznad određenog iznosa i slično.

Velika je vjerojatnost da je na taj način vaše tržište veličine manje od 9000 kupaca i to na razini cijele države i da se sa drugim faktorima borite uopće doći do jednog od tih kupaca a kamoli do 9000 tisuća.

Zaključak je da je Hrvatska izrazito malo tržište na kojem nema prostora za vašu želju i nadu da će doći do prodaje, ne, vi doslovno morate znati gdje su vaši kupci, kako stvoriti ponudu koju neće odbiti ako dođete pred njih, i tržište na kojem je potrebno djelovati sa znanjem i razumom, ne srcem.

Ne pišemo ovo kako bismo vas obeshrabrili, vaša poslovna ideja ima potencijala no potrebno je uložiti volje, istraživanja i znanja kako bi bila prilagođena za ovo specifično i malo tržište.

Što se boduje u poslovnom planu za samozapošljavanje?

Za prolaz potrebni su vam bodovi iz obrazovanja i iz radnog iskustva. Radno iskustvo dodatno se boduje u slučaju dokazivih 2 godine u djelatnosti za koju se traži poticaj.

Popunjenost plana osim iscrpnih opisa i dodatnih edukacija ima bodove na pisma namjere, dodatne priloge i dokumente. Koja kombinacija ispunjenja uvjeta dobiva prolaznu ocjenu?

Osim očitih bodova iz obrazovanja i radnog iskustva, premda nije potrebno imati maksimalne bodove, pobrinite se o popunjenosti plana jer uz iscrpne opise to je nešto na što možete utjecati a da ne morate potkrijepiti  dokazima iz raznih baza ili registra. Ako vam to sve nije na maksimumu onda vam u pomoć priskaču bodovi za razvijenost lokalne samouprave, deficitarno zanimanje i prvo poduzetničko iskustvo, koje ili imate ili nemate.

Poanta je da bez obrazovanja i iskustva ne računate na prolaz, jednostavno zar ne?

Često želite da netko stručan napiše poslovni plan umjesto vas kako biste povećali šanse za prolaz, nažalost kao i u svakom drugom poslu postoje pojedinci koji to žele iskoristiti te vas nagovaraju na sve načine da upravo njih angažirate jer će napisati poslovni plan za prolaz, no to onda izostane.  Zato, napravite samostalnu procjenu i evaluaciju prije nego vam netko obeća nešto što ne može izvršiti. Ukoliko se ipak odlučite na samozapošljavanje ovdje su Vam osnovna pravila za 2023. godinu – https://mjere.hr/mjere/potpora-za-samozaposljavanje-2023/

Utjecaj na šire mase je velik i svi počnu razmišljati o svom poslu kada im se nudi novac…Poticaj za samozapošljavanje u svojoj srži nije loš i moguće je iz njega izvući korist ali trijezne glave i pametnim planiranjem. https://www.ostvari-mjere.com.hr/poticaji-za-samozaposljavanje/kako-dobiti-poticaj-za-samozaposljavanje/?amp=1

Skip to content