Opsežan vodič kroz knjigovodstvo za poduzetnike

Pozdrav i hvala što ste posjetili detaljni vodič za knjigovodstvo za vlasnike tvrtki. Osnovali smo nekoliko tvrtki te smo svjesni koliko je važno pratiti svoje financije. Sve financijske transakcije koje se odvijaju unutar vaše tvrtke moraju se evidentirati, a knjigovodstvo je ključni dio upravljanja vašim financijama. U ovom vodiču dati ću vam sveobuhvatan uvid u knjigovodstvo, njegovu važnost i kako ga koristiti u svojoj tvrtki.

Opsežan vodič kroz knjigovodstvo za poduzetnike

Što je knjigovodstvo za poduzetnike?

Skup radnji dokumentiranja i organiziranja financijskih transakcija koje se odvijaju unutar poduzeća naziva se knjigovodstvo. Prodaja, kupnja, plaćanje, primici i druge razmjene primjeri su tih interakcija. Cilj knjigovodstva je stvoriti precizan i temeljit dnevnik svake financijske transakcije koji se može koristiti za praćenje financijskog stanja vaše tvrtke.

Zašto je knjigovodstvo važno?

Knjigovodstvo je neophodno iz nekoliko razloga, uključujući:

 1. Pridržavanje poreznih obveza: Pridržavanje poreznih pravila i propisa zahtijeva točno knjigovodstvo. Na vašu tvrtku mogu se primjenjivati ​​različiti porezni zahtjevi, uključujući porez na dohodak, porez na promet i porez na rad. Održavanje točnih dokumenata pomoći će vam da platite pravi iznos poreza i izbjegnete probleme.
 2. Financijsko upravljanje: Knjigovodstvo vam daje jasnu sliku financijskog stanja vaše tvrtke. Omogućuje vam da pratite svoju zaradu i odlazne troškove, uočite trendove i donesete mudre financijske odluke. Ovo znanje možete upotrijebiti za poboljšanje profitabilnosti prilagođavanjem svojih poslovnih operacija i budućih planiranja.
 3. Poslovni razvoj: Precizno knjigovodstvo može vam pomoći u dobivanju sredstava za vašu tvrtku. Zajmodavci i investitori pregledati će vaša financijska izvješća kako bi procijenili održivost i razvojni potencijal vaše tvrtke. Svoju tvrtku možete najbolje predstaviti čuvanjem točnih i dobro organiziranih dokumenata.

Sada kada razumijemo važnost knjigovodstva, prijeđimo na to kako ga implementirati u svoje poslovanje.

Odaberite način vođenja knjiga

Prva faza uvođenja knjigovodstva u praksu je odabir metode koja je učinkovita za vašu tvrtku. Dvije glavne knjigovodstvene tehnike su obračunska i gotovinska.

Osnova gotovine: Transakcije se dokumentiraju pomoću ove tehnike kad god se primi ili plati gotovina. Ovaj pristup je omiljen među malim tvrtkama jer je jednostavan za korištenje. Međutim, budući da izostavlja neplaćene račune ili fakture, možda neće dati pravu sliku financijske situacije vaše tvrtke.

Obračunska osnova: Ova tehnika bilježi transakcije dok se događaju, bez obzira na to kada je novac primljen ili potrošen. Budući da uzima u obzir neplaćene fakture ili račune, ova tehnika daje točniju sliku financijskog zdravlja vaše tvrtke. Međutim, to može biti teže izvesti i tu su vam potrebne knjigovodstvene usluge.

Napravite kontni plan

Svi računi koje ćete koristiti za dokumentiranje financijskih transakcija navedeni su u kontnom planu. Sastoji se od odjeljaka za stvari kao što su imovina, obveze, prihodi i rashodi. Organizacija i praćenje financijskih aktivnosti biti će jednostavnija ako izradite kontni plan koji je specifičan za vašu tvrtku.

Zabilježite transakcije

Nakon odabira knjigovodstvene tehnike i izrade kontnog plana možete započeti s evidentiranjem aktivnosti. Sve financijske aktivnosti, uključujući prodaju, kupnju, plaćanja, primitke i drugo, moraju biti dokumentirane kako bi se to postiglo. Kako biste spriječili pogreške ili nedosljednosti, ključno je osigurati da su sve transakcije točno i pravodobno dokumentirane.

Uskladite bankovne račune

Vaši bankovni računi moraju se uskladiti usporedbom zabilježenih aktivnosti s bankovnim izvodima kako biste bili sigurni da odgovaraju. Ovaj postupak osigurava da su vaši financijski podaci točni i pomaže u pronalaženju pogrešaka ili odstupanja.

Generirajte financijska izvješća

Financijska izvješća, koja uključuju bilancu, račun dobiti i gubitka i izvještaj o novčanom tijeku, daju sažetak financijskih aktivnosti vaše tvrtke. Ove izjave nude pronicljive informacije o financijskom stanju vaše tvrtke i mogu se koristiti za usmjeravanje izbora.

Bilanca stanja daje snimku financijske situacije vaše tvrtke u određenom trenutku. Prikazuju se vaša imovina, obveze i kapital.

Račun dobiti i gubitka prikazuje prihode i troškove vaše tvrtke za određeni vremenski okvir, obično mjesec ili godinu. Ova tvrdnja vam omogućuje da utvrdite ostvaruje li vaša tvrtka dobit ili gubitak i njen prihod.

Izvješće o novčanom tijeku prikazuje priljeve i odljeve valute za vašu tvrtku tijekom određenog vremenskog okvira. Pomaže vam u razumijevanju vašeg trenutnog financijskog toka, kao i koliko zarađujete ili trošite.

Koristite knjigovodstveni softver

Korištenje knjigovodstvenih alata za knjigovodstvo za poduzetnike može pojednostaviti proces i pomoći vam u uštedi vremena i rada. Izbori softvera su brojni, od jednostavnih predložaka proračunskih tablica do zamršenih računovodstvenih programa. Softver koji odaberete ovisit će o veličini, složenosti i knjigovodstvenim zahtjevima vaše tvrtke.

Angažirajte profesionalca

Ako vam se vođenje knjiga čini prekompliciranim, razmislite o zapošljavanju stručnjaka. Uz pomoć računovođe ili knjigovođe može se upravljati vašim financijama, a vaše knjigovodstvo može biti točno i usklađeno s poreznim zakonima i pravilima. Važnost računovodstva za vlasnike malih poduzeća

knjigovodstvo za poduzetnike
knjigovodstvo za poduzetnike

Najbolji načini knjigovodstvo za poduzetnike

Evo nekoliko najboljih praksi kojih se trebate pridržavati prilikom uvođenja knjigovodstva u svoju tvrtku:

 1. Održavajte točnu i organiziranu evidenciju: Održavanje točne i organizirane evidencije učinit će upravljanje vašim financijama i izradu financijskih izvješća jednostavnijim. Koristite sustav arhiviranja koji vam odgovara, kao što su fizičke datoteke ili sustav temeljen na oblaku.
 2. Neka vaše osobne i poslovne financije budu razdvojene: Ključno je da vaše osobne i poslovne financije budu razdvojene. To podrazumijeva postavljanje posebne kreditne kartice tvrtke, bankovnog računa i računovodstvenog sustava.
 3. Pripazite na protok novca. Budući da je novčani tok žila kucavica vaše tvrtke, ključno je pažljivo ga pratiti. To će vam omogućiti da uočite sve financijske viškove ili nedostatke i usmjeriti vas pri donošenju odluka.
 4. Pregledajte financijska izvješća: čestim pregledom financijskih izvješća možete bolje razumjeti financijsko stanje svoje tvrtke i uočiti sva područja koja trebaju razvoj.
 5. Držite korak s poreznim zahtjevima: Budite sigurni da se pridržavate svih poreznih zahtjeva tako da ostanete u toku s poreznim pravilima i propisima. Na taj način možete izbjeći kazne i zadržati dobar ugled kod poreznih vlasti.

Neki od poznatijih programa i pomoćnih alata:

 1. PANTHEON: Pantheon je jedan od najpoznatijih knjigovodstvenih programa u Hrvatskoj. Nudi širok spektar funkcionalnosti za vođenje knjigovodstva, financija, plaća i drugih poslovnih procesa. PANTHEON
 2. Moj-eRačun: Moj-eRačun je web aplikacija koja omogućava izradu računa, vođenje financija i praćenje poslovanja. Moj-eRačun
 3. Racunalo.com: Nudi različite softverske alate za računovodstvo i vođenje poslovanja. Racunalo.com
 4. e-Račun: Online platforma za izradu računa i praćenje financijskih aspekata poslovanja. e-Račun
 5. Scribo: Cloud bazirani knjigovodstveni program za mala i srednja poduzeća. Scribo
 6. Orbis: Program za vođenje knjigovodstva i financija namijenjen poduzetnicima različitih veličina. Orbis
 7. Financijsko Knjigovodstvo: Softversko rješenje za vođenje knjigovodstva i financija. Financijsko Knjigovodstvo
 8. Minimax je popularan knjigovodstveni program koji se koristi za vođenje financijskih evidencija, obračunavanje plaća, izradu financijskih izvještaja i druge knjigovodstvene i financijske funkcije.

Kako biste kao poduzetnik učinkovito upravljali svojim sredstvima, knjigovodstvo je neophodno. Daje vam korisne informacije o financijskom stanju vaše tvrtke, pomaže u donošenju odluka i jamči da se pridržavate svih primjenjivih poreznih zakona i propisa. Možete pojednostaviti knjigovodstveni proces tako da se možete usredotočiti na širenje svoje tvrtke primjenom najbolje prakse knjigovodstva, korištenjem knjigovodstvenog softvera ili angažiranjem stručnjaka. Imajte na umu da odvojite osobna sredstva od sredstava tvrtke, pratite svoj novčani tok, pregledajte svoja financijska izvješća i budite u toku s poreznim propisima. Uz pomoć ovih postupaka možete učinkovito upravljati svojim financijama i izgraditi uspješno dugoročno poslovanje.

Skip to content