Kako iskoristiti državne potpore za svoje poslovanje

Kako iskoristiti državne potpore za svoje poslovanje

Pokretanje i održavanje poduzeća težak je posao. Potrebno je uzeti u obzir brojne čimbenike, uključujući financije, marketing i pravna pitanja.

Ali pronalaženje sredstava jedan je od najvećih problema s kojima se suočavaju poduzetnici. Zbog toga državne potpore mogu biti fantastična prilika za mala i srednja poduzeća. U Hrvatskoj su dostupne brojne potpore koje mogu pomoći u širenju i uspjehu poslovanja. Ovaj članak govori o tome kako iskoristiti državne potpore za svoju tvrtku.

Vrste državnih potpora dostupnih u Hrvatskoj

Hrvatska vlada daje razne vrste bespovratnih sredstava za potporu rastu poduzeća. Neke od najpopularnijih potpora uključuju:

 1. Bespovratna sredstva za ulaganje – Ova bespovratna sredstva namijenjena su pomoći tvrtkama koje namjeravaju nabavljati nove strojeve, infrastrukturu i opremu. Isplaćuje se do 2,5 milijuna kuna opravdanih troškova ulaganja, odnosno 45% tih troškova,
 2. Potpore za inovacije – ove su potpore namijenjene tvrtkama koje stvaraju nova dobra ili usluge. Ukupno se isplaćuje do 2,5 milijuna kuna ili 50% dopuštenih troškova,
 3. Potpore za zapošljavanje – Ove potpore namijenjene su poticanju poduzeća na zapošljavanje novih radnika. Isplaćuju do 30.000 kuna po zaposleniku, odnosno do 50% bruto plaće zaposlenika za prvu godinu,
 4. Potpore za izvoz – ove su potpore namijenjene tvrtkama koje žele povećati svoj izvoz. Plaćaju do 500.000 kuna godišnje, odnosno do 50% dopuštenih troškova,
 5. Potpore za ruralni razvoj – Ove potpore namijenjene su pomoći ruralnom razvoju. Ukupno plaćaju do 1,5 milijuna kuna ili 70% dopuštenih troškova.

Kako se prijaviti za državne potpore u Hrvatskoj

Kako bi se prijavili za državne potpore u Hrvatskoj, tvrtke moraju slijediti ove korake:

 1. Odredite koji je poticaj najbolji za vašu tvrtku,
 2. Provjerite zahtjeve za odobrenje bespovratnih sredstava,
 3. Napravite detaljan poslovni plan koji ocrtava vašu inovaciju ili investicijski pothvat,
 4. Za podnošenje prijave koristite web stranicu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta RH,
 5. Pričekajte na rezultate apliciranja.

Savjeti za uspješnu prijavu za potporu

Kako biste povećali svoje šanse za uspjeh prilikom prijave za državne potpore u Hrvatskoj, slijedite ove savjete:

 1. Pažljivo pročitajte upute – Prije podnošenja zahtjeva za potporu, provjerite jeste li upoznati sa zahtjevima, postupkom prijave i datumima.
 2. Napravite detaljan poslovni plan koji ocrtava vaš investicijski ili inovacijski projekt, očekivane rezultate i kako će vam financiranje pomoći da postignete svoje ciljeve.
 3. Pružite precizne financijske podatke – Svakako navedite precizne financijske podatke, kao što su proračun i izvori financiranja.
 4. Pokažite održivost svoje tvrtke. Hrvatska vlada je sklonija poduprijeti tvrtke koje su dobro vođene i imaju jasnu strategiju širenja.
 5. Imajte strpljenja – budite spremni čekati odgovor jer postupak prijave za potporu može potrajati.

Statistika državnih potpora u Hrvatskoj

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, bespovratna sredstva i poticaji tvrtkama u 2020. godini iznositi će ukupno 854,8 milijuna kuna. Mali i srednji poduzetnici (MSP) najveći dio ovih sredstava dobili su u obliku bespovratnih sredstava za investicije i inovacije.

U 2020. godini prihvaćeno je 1946 zahtjeva za potpore, a odobreno je i 749,6 milijuna kuna potpora. To pokazuje i veliku potražnju za državnim bespovratnim sredstvima u Hrvatskoj kao i vjerojatnost uspjeha financiranja za tvrtke koje ispune uvjete i podnesu uvjerljivu prijavu.

Zaključak

Državne potpore mogu biti fantastičan način za širenje i napredak hrvatskih tvrtki. Nude se bespovratna sredstva svih vrsta, uključujući one za ulaganja, inovacije, radna mjesta, izvoz i ruralni razvoj. Poduzeća moraju odabrati bespovratna sredstva koja najbolje zadovoljavaju njihove potrebe, provjeriti uvjete prihvatljivosti, izraditi detaljan poslovni plan i poslati online prijavu koja će se razmatrati za financiranje.

Poduzeća bi trebala pažljivo pročitati smjernice, pružiti točne financijske podatke, pokazati da je njihova tvrtka održiva i pokazati strpljenje tijekom cijelog procesa prijave kako bi povećali svoje šanse za uspjeh. Prema podacima Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, bespovratne potpore i poticaji tvrtkama u 2020. godini iznosili su 854,8 milijuna kuna, a najviše novca otišlo je malom i srednjem poduzetništvu.

Zaključno, državne potpore mogu dati hrvatskim tvrtkama prijeko potreban poticaj. Poduzetnici bi trebali iskoristiti ove šanse odabirom potpora koje najbolje odgovaraju njihovim zahtjevima i podnošenjem konkurentnih prijava. Poduzeća mogu dobiti financiranje za podršku svom dugoročnom rastu i uspjehu uz ispravno planiranje i upornost.

Skip to content