Prednosti: osnivanje poslovanja: Vodič za poduzetnike

osnivanje poslovanjae
osnivanje poslovanja

Poduzetnici koji žele proširiti i zaštititi svoje poslovanje mogu otkriti da je osnivanje tvrtke mudar korak. Osnivanjem, svojoj tvrtki dajete jedinstveni formalni identitet koji može pomoći u zaštiti vaše osobne imovine od obveza koje proizlaze iz vašeg poslovanja. To vam može olakšati, pojednostaviti dobivanje financiranja i pomoći vašoj tvrtki da raste. U ovom priručniku razmotriti ćemo prednosti osnivanja vaše tvrtke i ponuditi nekoliko savjeta o tome kako započeti.

Zaštita od odgovornosti u osnivanje poslovanja

Zaštita od odgovornosti jedna je od glavnih prednosti osnivanja vaše tvrtke. Kao samostalni poduzetnik ili partner, odgovorni ste za dugove i obveze koje tvrtka nakupi. To implicira da vaša osobna imovina, kao što je vaš dom ili automobil, može biti ugrožena ako vaša tvrtka bude tužena ili nagomila pozamašan dug.

Međutim, kada osnivate svoju tvrtku, osnivate posebnu pravnu osobu koja je odgovorna za vlastite dugove i obveze. Kao rezultat toga, možete ograničiti svoju odgovornost na iznos novca koji ste uložili u tvrtku, a vaša osobna imovina obično je zaštićena.

Pristup financiranju

Osim toga, osnivanje vaše tvrtke može joj olakšati dobivanje financiranja. Osnovana tvrtka može biti privlačnija zajmodavcima i investitorima jer izražava razinu predanosti i profesionalizma. Osim toga, osnivanje vam može dati više mogućnosti za prikupljanje novca. Sredstva potrebna za širenje svoje tvrtke možete prikupiti izdavanjem dionica ili regrutiranjem investitora.

Porezne olakšice

Osnivanje vaše tvrtke također može imati financijske prednosti. Plaćate porez na svu zaradu koju vaša tvrtka ostvari bez obzira jeste li samostalni vlasnik ili partner. Međutim, kada se registrirate, vaša tvrtka postaje zasebno pravno tijelo sa svojim poreznim obvezama. To znači da imate pravo na porezne olakšice i kredite koje pojedinačni vlasnici i partnerstva nemaju.

Kontinuitet poslovanja

Osim toga, osnivanje može ponuditi određeni stupanj kontinuiteta koji samostalni obrti i partnerstva ne mogu. Vaša bi tvrtka bila raspuštena ako biste umrli ili postali nesposobni. Ali kada registrirate tvrtku, vaša tvrtka postaje posebna pravna osoba koja može nastaviti s radom čak i ako prestanete biti angažirani. To vam može pružiti mir i jamčiti da vaša tvrtka napreduje čak i kada niste tamo.

Profesionalni dojam

Profesionalniji imidž možete dobiti osnivanjem svoje tvrtke. Kada se tvrtka osniva, slova “j.d.o.o.” ili “d.o.o.” dodaju se na kraj naziva tvrtke. Kupci, dobavljači i investitori to će vidjeti kao znak da je vaša tvrtka ozbiljna, dobro uspostavljena organizacija. Izgradnja povjerenja može biti od koristi kada pokušavate privući nove klijente ili investitore.

Početak rada

Postoji nekoliko koraka koje morate poduzeti prije nego što krenete u osnivanje poslovanja. Prvo morate odabrati naziv tvrtke i provjeriti je li naziv slobodan. Osim toga, morati ćete platiti određene naknade za osnivanje poduzeća.

Nakon što je vaša tvrtka osnovana morate pronaći knjigovodstvo za vođenje računa, poreza i slično. Možda ćete također morati pribaviti svojoj tvrtki potrebne licence i dozvole.

Za dodatne informacije predlažemo slijedeće vodiće:

KAKO ZAPOČETI PODUZETNIČKU DJELATNOST

Zaključak

Tvrtka može imati velike koristi od osnivanja, uključujući zaštitu od odgovornosti, pristup financiranju, porezne olakšice, kontinuitet poslovanja i vjerodostojniji imidž. Ako razmišljate o osnivanju d.o.o.-a, svakako razgovarajte s odvjetnikom ili računovođom koji vam može pomoći u proceduri i osigurati da činite sve što možete kako biste zaštitili i proširili svoju tvrtku.

Skip to content